сряда, 5 декември 2007 г.

домашни любимци


Кучето Лайка е първото живо същество, което полита в космоса. Тя е изстреляна на борда на изкуствения спътник „Спутник-2“ на 4 ноември1957 г. Както и много други животни, изпратени в космоса, умира по време на полета. Но към декември, 2007 тя е единственото животно, изпратено в орбита без намерение да бъде спасено.
Лайка била намерена скитаща по улиците на Москва. Била 3 годишна, от смесена порода самоед-териер и тежала почти 6 кг. "Лайка" е и названието на порода кучета, подобни на хъскито. Името ѝ било сменено от Кудрявка (къдрава). Наричана е още Жучка (бръмбарче) и Лимончик. Американската преса я нарича Мутник (съчетание от англ."mutt"-куче от смесена порода и Спутник).
Предполага се, че Лайка е умряла от стрес и прегряване няколко часа след изстрелването. Истинската причина за смъртта ѝ не била оповестена веднага, а няколко години след полета. Въпреки че Лайка не оцеляла, експериментът доказал, че жив пасажер може да бъде изстрелян в орбита и да издържи на безтегловността. Това отворило пътя за полет на човек и осигурило на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в космоса.

Блоговете като алтернативна публична сфера.

Блогът е нов вид себеизразяване или по-скоро специфичен.Той е начин по който човек може да покаже на голям кръг от хора това от което се интересува и по този начин да потърси мнение от други места. Блогът е начин за разпространяване на информация, както и за обмен на информация. Той представлява нещо като дневник на автора, който споделя своето мнение и гледна точка по различни теми вълнуващи него и читателите му.Чрез него се получава междукултурен обмен. Той сближава хората от различни националности, раси и религии. Когато човек е някъде извън страната си, би могъл чрез блога да се почувства по-близо до дома и близките си. Когато решим, че трябва да създадем нещо то се случва в момент когато искаме да кажем нещо, да споделим идея или вътрешно чувство с останалия свят или също така да се оплачем от даден проблем от ежедневието на обществото в което живеем. Чрез блога ние искаме да покажем определени знания на даден кръг от хора, които се интересуват от същото нещо, което сме публикували. Тези хора с удоволствие биха прочели нашия блог и биха оставили мнение по разглежданата тема. Това, което е хубаво при блоговете е че можеш винаги да оставиш коментар. Блогът може да е свързан със злободневна тема от ежедневието ни или със важна новина, която трябва да бъде съобщена на останалия свят.Има блогове, които отразяват по-ограничени и глобално по-незначими събития, има такива, които са само примерно за поезия.Хубавото на един блог е, че понякога можеш да видиш "чистата гледна точка", недеформирана от редакционната политика на медията.За съжаление обаче блоговете имат и отрицателни страни. Не винаги можем да сме сигурни, че информацията която е поместена в съответния блог отговаря на истината, особено ако е свързана със болезнена в дадения момент тема. Като цяло мога да кажа, че съм за създаването на блогове и нови начини за показване на информация.

Няма коментари: